Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Krugerův národní park, Jihoafrická republika

Jedním z nejznámějších národních parků v Jihoafrické republice je Krugerův národní park, který je s rozlohou zhruba 20 tisíc kilometrů čtverečních největším v zemi. Rozkládá se v severovýchodní části Jihoafrické republiky, na hranicích s Mosambikem a Zimbabwe. Byl pojmenován podle Paula Krugera, bývalého prezidenta JAR.

Právě tehdejší prezident Jihoafrické republiky vyhlásil v roce 1898 první chráněnou oblast pro hájení zvěře na území dnešního parku. Prvním správcem této krajiny byl po dlouhých 40 let James Stevenson-Hamilton. Po něm je také pojmenován místní hlavní turistický kempink Skukuza, což v domorodém jazyce znamená „břitva“. Tuto přezdívku si totiž správce vysloužil svým nemilosrdným zacházením s pytláky. Pod jeho vedením se této oblasti velmi dařilo, vzkvétala a neustále se rozšiřovala. Park tak, jak jej známe dnes, vznikl nakonec až v roce 1926. Je cca 350 kilometrů dlouhý a na šířku měří okolo 80 kilometrů.

Daří se zde rozmanitým druhům rostlin a živočichů. Národní park je domovem pro větší počet zvířat, než má kterákoliv jiná chráněná oblast v Africe. Celkem zde žije na 150 druhů savců, 510 druhů ptáků, mohutná populace plazů, obojživelníků a 49 druhů ryb. Samozřejmě se zde vyskytuje i nesčetné množství bezobratlých a hmyzu. Ze savců je zde zastoupena dokonce tzv. velká pětka, což je slon, nosorožec, buvol, lev a levhart.


Autor: Alan Manson

Slonů zde žije asi 8 tisíc a spatřit je můžete po celém parku. Většinou se pohybují ve skupinách po cca 30 jedincích. Někteří jsou již zvyklí na přítomnost lidí a tak se nebojí přiblížit třeba až k autu. V takovém případě je však třeba myslet na bezpečnost, protože někteří jedinci se dají snadno vydráždit. Nosorožci v tomto regionu vyhynuli před několika desítkami let, ale v 60. letech 20. století byla do Krugerova národního parku přivezena skupina tří set kusů nosorožce tuponosého a od té doby se populaci opět daří. Znovu vysazen byl také menší nosorožec dvourohý.

Setkat se můžete také s buvolem, který je vybaven mohutnými zahnutými rohy. Tato zvířata se obvykle sdružují do stád o dvou set kusech, ale i do menších skupinek. Krugerův národní park je rovněž domovem pro cca 1500 kusů lvů žijících ve smečkách. Hlavní složkou potravy těchto „králů zvířat“ jsou pakoně, antilopy a zebry. Další kočkovitou šelmou v parku je plachý a většinou samotářský levhart. Tato zvířata jsou díky svým skvrnám dokonale maskovaná a ulovit kořist je tak pro ně mnohem snazší. Své úlovky si levharti ukrývají vysoko do větví stromů, aby byly ochráněny před hyenami, šakaly a dalšími mrchožrouty.


Autor: Alan Manson

Zmiňovaná velká pětka tvoří jen zlomek volně žijící fauny Krugerova národního parku. K jeho obyvatelům patří také gepard, žirafa, hroch, pakůň, zebra, kudu, antilopa impala, lesoň sitatunga, nyala, oryx či voduška jelenovitá. Z primátů jsou to pak paviáni a kočkodani zelení. Ve vodách na své oběti číhají krokodýli. Nad krajinou krouží draví ptáci, jako je kupříkladu divoký halas, čáp marabu, sup africký, kapský nebo ušatý.

Rovněž rostlinstvo je velmi rozmanité a zajímavé - roste zde na 330 druhů stromů. Park je, co se týče vegetace, možné rozdělit do několika pásem. Je tvořen převážně horkem sužovanou křovinatou savanou, ale také travnatými planinami a lesy. Západně od řeky Olifants se rozkládá území s bohatými stromovými porosty, kde převažují akácie, marula a combretum kvetoucí od září až do února. Květy mají smetanovou barvu a vyznačují se těžkou vůní. Pro jihovýchod jsou typické travnaté planiny porostlé trnovníky a pro navazující severovýchodní území zase podsadité stromy mopanu – latinsky „Colophospermum mopane“. Zcela odlišné jsou oblasti v blízkosti řek, které lemují druhy bujné vegetace, jako například nádherné stromy „Ficus sycomorus“ a natalské mahagony.

Severní část parku se od ostatních značně odlišuje a to především tím, že ji tvoří mnoho krajinných typů a vyskytuje se zde velmi rozmanitá flóra. Oblast je velmi výjimečná, setkává se v ní totiž hned devět nejvýznamnějších afrických ekosystémů a představena jsou zde nejrůznější životní prostředí. K vidění je tady africká křovinatá buš, mokřady, zvlněné travnaté pláně, lesy, háje, žulové skalní výstupy, lávové plošiny i hluboké úžlabiny. Severem protéká řeka Luvuvhu, která je vroubená ebenovými stromy, fíkovníky i propletenými liánami. Mnohé z forem života, které je možné spatřit v této části parku, nejsou k vidění nikde jinde na světě.


Autor: darkroomillusions

Krugerův národní park každoročně přitáhne téměř milion návštěvníků. Po zakoupení vstupenky do parku je každý návštěvník zaregistrován v počítači. Do 18 hodin musí být přihlášen nebo ubytován v některém z kempů, v případě, že v parku nechce nocovat, musí opustit brány parku. Celkem zde bylo vybudováno na 24 kempů, které v sezóně každý den ubytovávají kolem 3000 návštěvníků. Kromě velkých veřejných kempů je možnost se ubytovat také v pěti malých kempech situovaných hluboko v buši. Jsou velmi pohodlné a díky tomu, že jsou dost odlehlé, potěší hlavně milovníky opravdové divočiny.

Kempy jsou většinou umístěny v blízkosti vody, jsou tak ideálním východiskem pro pozorování ptáků. V kempech jsou připravena místa pro karavany, ale pronajmout si můžete také menší chatku nebo luxusní bungalov s klimatizací. S tím, že by si někdo chtěl postavit stan, se z hlediska bezpečnosti příliš nepočítá. K dispozici je hostům restaurace, obchod, informační centrum a parkoviště. Za hlavní centrum parku je považován kemp Skukuza, který je již spíše malou živou vesničkou. Je vybavena dokonce supermarketem, poštou, bankovní pobočkou, autodílnou, knihovnou a najdete zde také výstavní síň a hojně využívané malé letiště.


Autor: Fihliwe

Park je skvěle vybaven nejen, co se týče ubytování, ale i v oblasti cestování. Protíná jej na 3 tisíce kilometrů asfaltových a štěrkových silnic, které spojují kempy mezi sebou i s napajedly, pozorovacími stanovišti a piknikovými tábořišti. Jedny z nejpřitažlivějších pozorovacích stanovišť se nachází u přehrad Orpen a Mlondozi. Veškerá tato infrastruktura, která byla navržena s ohledem na zde žijící zvířata, zaujímá z celkové rozlohy parku méně než tři procenta.

Na cestách platí přísná omezení rychlosti z důvodu ochrany zvířat i samotných motoristů. Mimo kempy a k tomu vyhrazená místa není možné opouštět vozidla, pokud to uděláte, je to na vaši vlastní zodpovědnost a riziko. Kdo má zájem, může se vydat na noční projížďku parkem s průvodcem. Při ní je možné poslouchat a za pomoci hledáčku také pozorovat některé živočichy. Národní park umožňuje se zkušenými průvodci organizovat také speciální automobilové výlety do míst, která jsou jinak turistům nepřístupná. Pokud se takového výletu chcete zúčastnit, musíte si zamluvit místo v autě alespoň dva měsíce dopředu.

- jap -

Článek byl zobrazen 12 344 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko