Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Jihoafrická republika

Jižní Afrika – celý svět v jedné zemi – to je možná nejpřiléhavější synonymum pro nesmírně různorodou zemi úchvatné přírody, pohnuté historie, úžasných měst a mnoha etnik, národností a barev pleti.

Tragické i nadějné události, které se na území JAR stávaly v dobách polozapomenutých  i nedávných  se vždy odehrávaly  na pozadí jedinečných přírodních krás. Právě pro ty Jihoafrická republika spolu s Egyptem vítá nejvíce turistů z celého afrického kontinentu.

Jihoafrická republika je země s krvavou historií, kde zabíjení bylo na denním pořádku, ať už bylo motivem zlato, diamanty nebo rasová nenávist. Země, kterou bohužel proslavil zejména apartheid a Nelson Mandela, má toho tolik co nabídnout. Od vyspělých měst po pitoreskní vesničky domorodců s oštěpy v ruce, od žiraf, zeber a buvolů až po lachtany a tučňáky, od Stolové hory po Drakensberg (Dračí hory) vytváří tato směs neopakovatelnou a záhadnou atmosféru.

Kapské město je hlavním městem Jihoafrické republiky, které se rozkládá na úpatí majestátné Stolové hory. Město patří mezi nejkrásnější metropole na světě. Dříve než holandská mořeplavecká společnost založila v tomto zálivu zastávku pro námořníky, patřily pláně pod Stolovou horou lovcům kmene San, později nazývaným Bushmani.

Turistickými taháky jsou Mys Dobré Naděje - místo, kde se mísí vody Indického a Atlantického oceánu, vinice v okolí města, golfová hřiště, nádherná botanická zahrada nebo safari vzdálené do 2 hodin jízdy. Kapské Město je místo, kde se nebudete nudit, nicméně doporučujeme hlavně v nočních hodinách zvýšenou opatrnost.

V první řadě nelze minout dominantu města – Stolovou horu, která se jako nedobytná zelená hradba, věčně zahalená v mlžném oparu tyčí na pozadí města a vytváří jeho notoricky známé panorama. Když budete mít štěstí, pokocháte se výhledy, které nemají obdobu. Stolová hora s 1087 metry, kde se nachází více než 2 tisíce druhů rostlin, byla prohlášena Národním parkem a dostanete se na ni lanovkou, jejíž kabina se během cesty nahoru otočí o 360° pro lepší výhled na všechny strany.

Kapské město je typickým příkladem toho, v jakém období rozmachu se právě celá země nachází. Léta krvavých nepokojů jsou pryč, město se stává centrem turistického ruchu, obchodu, kulturních událostí, sportovních turnajů a nově i africkým centrem módního průmyslu. Připomínkou bolestného období však zůstávají tzv. Townships (chudinské čtvrti), sestávající převážně z chatrčí z vlnitého plechu, ve kterých mnohdy žije i několik rodin. Centrum města pak okupuje nevzhledná železobetonová výstavba nákupních center a kancelářských budov pocházející z kritických sedmdesátých let.

Abyste nasáli trochu místní multikulturní atmosféry, kterou je Kapské město pověstné, musíte zamířit jinam – například do pestrobarevné malajské čtvrti Bo-Kaap, pro tradiční africké suvenýry na Greenmarket Square, do přístavu a na procházku nábřežím Victoria and Alfred Waterfront nebo na trochu afrického jazzu do některého z mnoha barů na viktoriánské Long Street.

Tipy na výlety
Přibližně 60 minut jízdy od Kapského Města se rozprostírají nádherné vinice a vinné sklípky, kde dozrávají vína světových kvalit. K oblíbeným turistickým cílům patří univerzitní město Stellenbosch, kulinářský ráj Franschoek, národní parky, safari na farmu Inverdoorn, návštěva mysu Dobré naděje, kolonie tučňáků, pozorování velryb, pštrosí farmy, historické vesnice nebo návštěva malajské čtvrti.

Kapské Město má nejen Stolovou horu, ale i pestrý kulturní život a skvělé restaurace za přijatelné ceny, kde můžete ochutnat místní speciality. Z přístaviště Waterfront můžete vyrazit na ostrov Robben Island, kde byl vězněn Nelson Mandela. Můžete také navštívit Namibii, Botswanu nebo Zambii.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 678 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko