Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park horských zeber

Ve vnitrozemí jihoafrické provincie Východní Kapsko se na cca 200 kilometrech čtverečních rozkládá Národní park horských zeber (Mountain Zebra National Park). Byl založen v roce 1937 z důvodu ochrany několika posledních přežívajících kusů zebry horské. Díky vzniku parku se nakonec skutečně podařilo tento druh zebry zachránit před vyhynutím.

Krajina Národního parku horských zeber nazývaná Great Karoo je charakteristická pahorkatinou porostlou travinami, buší a sukulenty. Krajina se postupně zvedá, až se nakonec promění v zamlžené hory. Nejvyšším vrcholem je Spitskop tyčící se do výšky 1957 metrů nad mořem, který patří do horského pásma Grand Bankberg. V zimě bývají výšiny pokryty sněhem, zatímco v létě bývají údolí i hory spalovány ostrým sluncem. Právě v této horské krajině, která přechází do hlubokých údolí s bohatou rostlinnou vegetací, byl před vyhynutím zachráněn jeden z nejvzácnějších druhů velkých savců na světě – zebra horská (Equus zebra zebra). 

V roce 1937 byl v rozlehlém oblouku pohoří Bankberg v blízkosti městečka Cradock zřízen park na jejich ochranu. V té době byl počet horských zeber žijících na místních farmách, kde je jako oko v hlavě strážili uvědomělí statkáři, odhadován asi na tucet. Díky snaze ochranářů a vlády se podařilo počet těchto podsaditých pruhovaných kopytníků zvýšit na dnešních asi 200 kusů, což je optimální stav. Dvě stovky zeber žijí v chráněné oblasti Národního parku horských zeber, mnoho dalších jich bylo převezeno do jiných rezervací v Africe. 

Poddruhem zebry horské je zebra kapská, která je ze všech druhů zeber nejmenší. Nemá stínové pruhy na ocase a od jiných druhů zeber se liší ještě stavbou nohou. Žádné dvě zebry stejného druhu nemají naprosto stejnou pruhovou kresbu. Kůže každého jedince vytváří dokonale individuální obrazec, pruhy je tak možné srovnat s otisky prstů u lidí. Zebra kapská žije pouze v Jihoafrické republice, zejména tedy v Mountain Zebra National Parku, ale také v rezervacích Gamka Mountain Reserve, Kamanassie Mountains i v nadmořských výškách okolo 2000 metrů.

Zebry jsou před lovci i šelmami neustále chráněny. Zahlédnout je ve volné přírodě Národního parku horských zeber můžete nejčastěji hned časně z rána, kdy se vydávají na svahy, aby se na slunci zahřály. Nejvíce se jich shromažďuje na plošině Rooi Plat. Průměrnou zebří rodinu tvoří asi pět nebo šest členů – dominantní hřebec, kobyly a mláďata. Mláďata se rodí nejčastěji v létě. V Národním parku horských zeber se nabízí jedinečné podmínky pro pozorování volně žijících zvířat. Kromě zeber v tomto parku žije také antilopa losí, která je největší z afrických antilop, buvolec, kudu, pakůň běloocasý a buvolec běločelý. Z masožravců je zde největší kočkovitá šelma karakal. Celkem bylo napočítáno na 58 druhů savců a okolo 200 druhů ptáků. 

Jelikož v Mountain Zebra National Parku nežijí žádní velcí dravci ani jiná člověku nebezpečná zvířata, nabízí se návštěvníkům úžasné možnosti poznávání zdejší krajiny a života divokých zvířat. V nabídce jsou projížďky na koních, což je velmi neobvyklý a vzrušující způsob poznávání života v Africe, ale také pěší výlety po nejrůznějších stezkách, které park protínají. Túry jsou různě dlouhé, mohou trvat třeba jen hodinu, ale také klidně celý den, záleží tak na každém, na co se cítí a co si zvolí. Nejdelší je 26 kilometrů dlouhá stezka, která se i s pozorováním horských zeber dá projít za tři dny a která vede opravdu krásnou krajinou. Také zde funguje 37 kilometrů silniček pro cesty za zvěří. Většina těchto cest je štěrkopísková a v dobrém stavu.

V parku se nabízí pěkné a pohodlné možnosti ubytování, najdete zde čtyřlůžkové i šestilůžkové chaty s vlastní obsluhou, místa vhodná pro táboření i zaparkování obytných vozů. Ubytování přímo v parku je třeba objednávat dostatečně dopředu. Pro přenocování během třídenního putování za pozorováním horských zeber slouží dvě jednodušší chatky. Další ubytovací kapacity se pak nachází v nedalekém Cradocku, objednat si tam můžete pokoj v hotelu nebo sehnat ubytování v soukromí. Park se vyplatí navštívit v kterékoliv roční době, nejlepší jsou však pro návštěvu jarní a podzimní měsíce.

- jap -

Předchozí články z Jihoafrické republiky:
Jižní Afrika - dovolená na farmě Loskop 
Krugerův národní park, Jihoafrická republika
Jižní Afrika - turistika nebo lov?
Jihoafrická republika 

Článek byl zobrazen 9 579 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko