Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Národní park Tsitsikamma, Jihoafrická republika

Na jihovýchodním pobřeží Jihoafrické republiky se mezi městy Knysna a Humansdorp rozkládá Národní park Tsitsikamma. Jeho název pochází z jazyka původních khoinských obyvatel a znamená něco jako „místo, kde počínají vody“. Nachází se v centru malebné turistické oblasti známé jako Garden Road a řadí se k nejdrahocennějším koutům přírody v jižní Africe.

Tsitsikamma National Park je tvořen asi 80 kilometrovým pobřežním pásem, který je lemován skalami a útesy. Zahrnuje pod sebe horské oblasti ve vnitrozemí, skalnaté rokle s vysokými lesy mírného pásma a údolí porostlá buší, která vytváří jakýsi zelený koberec. Území parku protíná několik řek, které si svou cestu prořezávají až k Indickému oceánu. Nádhernou scenérii vytváří skalnaté až 180 metrů vysoké útesy, o něž se neustále tříští mohutné vlny oceánu. Asi 30% parku pokrývají vřesoviště se spoustou krásných květin.

Hory jižního přímořského pásma se přibližují až těsně k moři, nad úzkou pobřežní plání se pak vypínají do výšky a zachytávají dešťové mraky, které od Indického oceánu přináší vítr. Vydatné deště a bezpočet bystřin tak napájí zdejší úrodné svahy, které jsou pokryté bujným porostem v podobě lesů a kapradin. Řekám jako je Storms, která poměrně rychle proudí z Tsitsikamy do oceánu, se po cestě během staletí podařilo vyhloubit úchvatné soutěsky, které jsou v některých místech překlenuty elegantními mosty. Není se tak čemu divit, že původní domorodé obyvatelstvo pojmenovalo tuto hornatou oblast právě Tsitsikamma – je to kraj neustále proudící vody.

Vzrostlé lesy, které v minulosti pokrývaly téměř celou tuto oblast, velmi utrpěly dřevorubeckou činností. Dnes je ovšem park pro těžbu dřeva uzavřen a tato činnost je přísně zakázána. Zdejší lesy tak mohou poskytovat bezpečný úkryt pro celou řadu volně žijících živočichů. Mnoho zvířat, která zde žijí, je však velmi plachých a málokdy se je podaří zahlédnout. Mezi obyvatele Národního parku Tsitsikamma patří například prase bradavičnaté, pavián, kočkodan, několik druhů malých antilop, levhart, karakal a vydra africká. V pobřežních vodách jsou poměrně často k vidění velryby jižní a delfíni. Ptačí říši zastupuje trogon, turako a najdeme zde i vzácného ptáka - ústřičníka jihoafrického. I když není Tsitsikamma NP kvůli své poloze tak bohatý na zvířata jako jiné africké parky, může se pochlubit zase jinými zajímavostmi.

Park je bohatý také na flóru, roste zde například osmdesát druhů stromů, z nichž mnohé mají krásné listy, jiné zase voňavé květy nebo jsou ověšeny kvetoucími popínavými rostlinami. Pozemní patro lesa pak hustě pokrývají kapradiny a nízké keříky, kterým se zde říká „onderbos“. Jelikož je zde vlhko, teplo a stín, vytvářejí se ideální podmínky pro růst divokých orchidejí, lilií i dekorativních hub.

Řada lidí vyhledává Tsitsikamma National Park kvůli jeho „Otter Trail“, tedy Vydří stezce, která jej protíná. Jde o poměrně dosti namáhavou zpoplatněnou pěší stezku o délce 48 km, jejíž zdolání zabere asi 5 dní. Je první organizovanou stezkou pro pěší v jižní Africe a patří k nejoblíbenějším. Během výletu si účastníci musí nosit vlastní jídlo a veškeré potřeby pro spaní v batohu na zádech. Prochází se roklinami nahoru a dolů, hustými lesy, stoupá se na pobřežní planiny, jindy se jde zase po okraji útesu. Během pochodu je nutné často brodit řeky vlévající se do oceánu a zdolávat nižší skaliska. Kdo se chce na Vydří stezku vydat, musí být fyzicky zdatný, musí umět plavat a nesmí mít závrať z výšek. 

Každý den je možné na trasu vyrazit jen s určitým počtem účastníků, a jelikož takovýto úkol plný adrenalinových zážitků láká návštěvníky z různých koutů světa, je třeba učinit rezervaci u South Afriacan National Parks na místo ve skupině alespoň rok dopředu. Stezka Otter Trail je však pouze jednou z celkem dvanácti tras pro pěší turistiku v této oblasti.

Podél jednotlivých pobřežních úseků se táhne mořská rezervace, která je vyhledávána sportovními potápěči s dýchacími přístroji. Mezi pobřežními skalami se totiž vyskytují nespočetné tůňky, které jsou plné překrásných mořských živočichů. Mořská rezervace nabízí unikátní Podvodní trasu. Národní park Tsitsikamma je přístupný po celý rok, letní dny jsou velmi teplé, zimní překvapivě mírné. Pouze noci jsou v zimě studené. Na území parku spadne za rok cca 1200 mm srážek, za nejdeštivější je považováno období od května do října, nejsušší jsou pak měsíce červenec a srpen.

Ubytování návštěvníků zajišťují chaty umístěné těsně nad skalní obrubou pláží poblíž ústí řeky Storms. V těchto místech se nachází také prostory pro táboření a obytné přívěsy. Na západním konci parku, který je nazýván De Vasselot, stojí dvoulůžkové lesní chatky a tábořiště pro stany. V parku Tsitsikamma není o pohodlné ubytování nouze, další možnosti nabízí i široké okolí.

- jap -

Předchozí články z Jihoafrické republiky:
Jihoafrická republika - cestování po jižním pobřeží
Národní park horských zeber
Jižní Afrika - dovolená na farmě Loskop
Krugerův národní park, Jihoafrická republika
Jižní Afrika - turistika nebo lov?

Článek byl zobrazen 7 380 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko